44444

Hel kyckling i ugn serveras gärna med en ljummen sallad med vinägrett.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling, hel, gärna ekologisk (ca 1,4 kilo)
1,5 msk smör

Rimlag:

2 liter vatten
1 dl salt

15 minuter + 8 timmar rimning + 50 minuter i ugn

Hel kyckling i ugn – gör så här:

  1. Rimlag: Blanda vatten och salt och rör tills saltet lösts upp.
  2. Lägg kycklingen i rimlagen. Låt stå i kylen ca 8 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp kycklingen ur rimlagen och torka den med hushållspapper. Skär igenom bröstbenet och dela kycklingen på mitten. Fläk upp den och lägg den på en plåt med bröstet uppåt.
  4. Smörj in kycklingen med smör och tillaga mitt i ugnen till 75° ­innertemperatur, beräkna ca 50 min. Låt den vila ca 10 min före servering.

 

Fler recept med: Kyckling och fågel