Hel grillad piggvar  

Njut av hel grillad piggvar! Be gärna fiskhandlaren om hjälp att ta bort huvud och fenor. Det är ont om piggvar. Den riskerar att bli utfiskad, så välj den odlade.
Katja Palmdahl
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 1 piggvar - hel (ca 2 kilo)
  • 2 citroner
  • 2 msk olivolja - + 4 msk
  • 2 msk havssalt - + 1 msk
  • 1 kruka timjan
  • 2 dl crème fraiche - eventuellt

Gör så här

  1. Tänd grillen. Skölj citronerna noga i ljummet vatten och skär dem i skivor. Lägg två stora ark aluminiumfolie på varandra och vik upp kanterna så att arken bildar en stor form. Pensla folien med 2 msk olja och strö på 2 msk salt. Lägg 5 citronskivor och 5 timjankvistar på folien.

  2. Skär ett snitt längs ryggraden på fisken och en bit in i köttsidan. Peta in citronskivor och timjan-kvistar. Strö över 1 msk salt, lägg på de sista citronskivorna och timjanen. Häll på 4 msk olja. Vik ihop folien och lägg fisken på grillgallret direkt över glöden. Har du termometer i grillen är ca 175° lagom värme. Grilla ca 35 min.

  3. Lyft försiktigt över foliepaketet till den kolfria delen av gallret och grilla indirekt under lock ca 30 min, beroende på fiskens tjocklek.

  4. Låt fisken vila 5–10 min före servering.

Provkökets tips!

Häll försiktigt över spader som bildats i en kastrull och blanda med créme fraiche. Låt koka upp och servera såsen till fisken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!