3.43.43.43.43.4

Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor är lyxigt från grillen. Du kan också tillaga fisken i ugnen på 200° 20–25 min.

För 4 personer:

Ingredienser

1,5 kilo hälleflundra, eller annan vit fast fisk, t ex torsk, sej, piggvar, abborre (MSC– eller ASC–märkt)
100 g smör
0,5 citron
1 dl vitt vin, torrt
1 bananschalottenlök
1 tsk salt
200 g räkor, färska
50 g dill
2 salladslökar

Tillbehör:

4 skivor surdegsbröd

20 minuter + tid på grillen

Hel grillad hälleflundra – gör så här:

  1. Lägg tre stora ark, ca 40 cm, aluminiumfolie på varandra så att de inte går sönder i elden.
  2. Lägg fisken på folien. Skär smöret i tärningar och lägg på fisken. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär den i tjocka skivor och lägg dem på fisken. Häll på vinet. Skala och skär schalottenlöken i grova skivor. Lägg den på fisken och krydda med salt.
  3. Vik upp foliekanterna och lägg fisken på grillgallret. Grilla 20–25 min, fisken är färdig när köttet delar sig i lameller.
  4. Skala räkorna och plocka dillen. Lägg räkor och dill på fisken. Grilla brödet och servera det till fisken och vin- och smörsåsen.