33333

Recept på havuc salatisi (morotstsatsiki). De lättkokta morötterna har fått ett krämigt yoghurttäcke.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

4 morötter
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 tsk flingsalt
3 dl turkisk yoghurt
1 msk smör
1 tsk paprikapulver, sött eller starkt rött

20 minuter

Havuc salatisi – morotstsatsiki – gör så här:

  1. Skala och skär morötterna i ca 7 cm långa stavar, tjocka morötter delas på längden. Förväll morötterna i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rinna av.
  2. Stek morotsstavarna i olja på låg värme ca 1 minut. Krydda med salt och låt kallna.
  3. Skala och skär vitlöken i bitar och mortla med flingsalt till en puré, eller riv vitlöken på rivjärn och blanda med salt.
  4. Blanda vitlökspurén med yoghurten och täck morotsstavarna med blandningen.
  5. Bryn smör och paprikapulver i en stekpanna. Droppa blandningen över yoghurttäcket.