00000

Recept på havtornsgravad lax. Den milda laxen får en svagt syrlig ton av havtorn. Servera ­gärna med gravlaxsås.

För 10-12

Ingredienser

1 kilo laxfilé med skinn, som varit fryst 3 dygn
1 1/2 dl havtorn
1/2 dl strösocker
1/2 dl salt
1/2 tsk vitpeppar mald

15 min + 3 dygn i kylen

Havtornsgravad lax

 

Gör så här:

1. Tina laxen. Passera havtornen genom en sil och mät till 1/2 dl. Rör ihop havtornssaften med socker, salt och peppar. Häll blandningen i dubbla påsar och lägg i laxen.

2. Dra ut så mycket luft som möjligt ur påsen och knyt till. Lägg laxen i en form i kylen och låt den grava 3 dygn. Vänd laxen varje dag.

3. Skär laxen i tunna skivor före servering.

Fler recept med: Fisk, Jul, Lax, Övrigt