00000

Havtornsgravad lax får en svagt syrlig ton av havtorn. Servera ­gärna med gravlaxsås.

För 10-12

Ingredienser

1 kilo laxfilé, med skinn, som varit fryst 3 dygn
1 1/2 dl havtorn
1/2 dl strösocker
1/2 dl salt
1/2 tsk vitpeppar, mald

15 min + 3 dygn i kylen

Havtornsgravad lax – gör så här:

  1. Tina laxen. Passera havtornen genom en sil och mät till 1/2 dl. Rör ihop havtornssaften med socker, salt och peppar. Häll blandningen i dubbla påsar och lägg i laxen.
  2. Dra ut så mycket luft som möjligt ur påsen och knyt till. Lägg laxen i en form i kylen och låt den grava 3 dygn. Vänd laxen varje dag.
  3. Skär laxen i tunna skivor före servering.
Fler recept med: Fisk, Jul, Lax