55555

Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng är en festlig dessert. Alla moment går att förbereda flera dagar före servering. Förvara marängen torrt, annars blir den seg.

För 6 personer:

Ingredienser

3 gelatinblad
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl havtornspuré, (mixade och passerade havtornsbär)
2 dl honungsmelonpuré, (mixad honungsmelon)

Rostad vit choklad:

0,5 dl vatten
110 g strösocker
100 g choklad, vit, hackad eller pellets

Platta maränger med puffad quinoa:

2 äggvitor
1,5 dl strösocker
0,5 tsk ättiksprit, (12 %)
1 msk quinoa, puffad

40 minuter + tid att frysa + 20 minuter i ugn

Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng – gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Koka upp socker och vatten. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i sockerlagen. Låt lagen svalna något. Blanda i havtornspuré och honungsmelonpuré. Frys i glassmaskin tills sorben är fast och krämig. Flytta över till en plastlåda med lock och sätt in i frysen.
  2. Rostad vit choklad: Koka vatten och socker till 140°. Ta kastrullen från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.
  3. Maränger: Sätt ugnen på 150°. Blanda äggvitor, socker och ättika i en rostfri skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad och värm till 55°. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med en elvisp tills marängsmeten är kall. Bred ut marängen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över puffad quinoa. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°.
  4. Grädda mitt i ugnen 20–25 min, tills marängen börjar släppa från bakplåtspappret. Låt marängen kallna innan den bryts i bitar.
  5. Strö den rostade chokladen på tallrikar. Lägg på sorbeten och toppa med bitar av marängen. Servera genast.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar