Havsabborre med Vitvinssås

Fiskens spännande svarta panering kommer av vildris. Gott och mycket dekorativt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g havsabborre - filé, eller av abborre eller gös
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 1 dl svart vildris
  • 2 msk smör

Vitvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk fiskfond - koncentrerad
  • 5 dl vatten
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 krm salt
  • 1 tsk citronsaft - pressad
  • 1 tsk dragon - färsk och finhackad

Grönsaker

  • 2 fänkål
  • 4 salladslökar
  • 200 g sockerärter
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Dragonolja

  • 2 dl dragonblad - löst packade
  • 4 msk rapsolja

Gör så här

  1. Vitvinssås: Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt fiskfond, vatten, vin och grädde. Koka ihop tills ca 4 dl återstår.

  2. Sila fonden och red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka upp. Smaksätt med salt, citronsaft och dragon.

  3. Grönsaker: Ansa och skär fänkålen i klyftor och löken i skivor. Snoppa ärterna. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten. Strö på salt och peppar.

  4. Dragonolja: Lägg dragonbladen i kokande vatten, låt koka ca 10 sek. Kyl dem i isvatten och låt rinna av väl. Mixa dem sedan med olja.

  5. Fisken: Skär fisken i 5x5 cm stora bitar. Strö på salt och peppar. Mixa riset i en mixer eller mal i en kaffekvarn. Vänd ena sidan i svart ris.

  6. Stek rissidan 3 min. Vänd dem och stek andra sidan ca 2 min, beroende på fiskens tjocklek.

  7. Servera fisken på en bädd av grönsaker. Häll vitvinssåsen runt och droppa i lite dragonolja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!