Havrerisotto med kastanjechampinjon, ingefära och pumpa
Ingredienser
- 3 dl havreris
- 150 g kastanjechampinjoner
- 1 msk olivolja - + 1 msk
- 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
- 1 krm svartpeppar - nymald + 0,5 krm
- 1 gul lök
- 3 dl svampbuljong - (fond eller tärning + vatten) eller umamibuljong
- 50 g smör
- 30 g parmesan
Picklad pumpa
- 300 g butternutsquash
- 1 bit ingefära - (25 g)
- 1 dl ättiksprit - (12 %)
- 1 dl strösocker
- 3 dl vatten
Garnering
- 1 dl pumpafrö - rostade
- parmesan - riven
Gör så här
-
Picklad pumpa: Skala pumpan. Skiva pumpan tunt på mandolin. Skala och riv ingefäran. Koka upp ingefära, ättika, socker och vatten. Häll lagen över pumpan. Rör om, låt stå ca 3 timmar.
-
Koka havreriset enligt anvisning på förpackning.
-
Sätt ugnen på 180°, varmluft. Ansa svampen, spara 2 till garnering. Blanda svampen med 1 msk olja i en ugnssäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen tills svampen är fast och lätt rostad, ca 10 min.
-
Skala och finhacka löken. Fräs den i1 msk olja tills den mjuknat. Tillsätt svamp och ris och häll på buljongen. Låt koka upp. Tillsätt smör och parmesan. och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
-
Fördela risotton på tallrikar och täck med pumpaskivor. Strö över pumpafrö och riven parmesan och servera.