4.24.24.24.24.2

Havre- och lingonbröd är ett saftig och gott bröd. Sätt en deg på kvällen, låt jäsa under natten och njut av härligt nybakat bröd till frukost.

För 8 bröd:

Ingredienser

1 dl havregryn
2 dl vatten, + 2 dl
2 krm salt, + 1/2 tsk
12 g jäst
0,5 dl lingonsylt
6 dl vetemjöl, (360 g)

15 minuter + 10 timmar i kyl + 10 minuter i ugn

Havre- och lingonbröd – gör så här:

  1. Blanda havregryn, 2 dl vatten och 2 krm salt i en kastrull. Koka upp och sjud gröten ca 2 min. Låt kallna.
  2. Rör ut jästen i 2 dl kallt vatten. Tillsätt gröten, 1/2 tsk salt, lingonsylt och mjöl, arbeta till en lös, smidig deg. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk.
  3. Skär degen i bitar med en degskrapa, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra lite mjöl på bröden och täck plåten med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylen 10–12 timmar.
  4. Sätt ugnen på 250°. Ta ut plåten i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Grädda bröden mitt i ugnen 10–12 min. Låt svalna på galler.

 

Älskar du också att baka?
Gör som allt fler: Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Fler recept med: Bakning, Matbröd