Hasselnötssemlor
Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk kardemumma - stött
- 0,5 tsk salt
- 15 dl vetemjöl - (900 g)
Fyllning
- 1 pkt hasselnötsmassa - (220 g)
- 2 msk kakao
- 0,5 dl mjölk
- 6 dl vispgrädde
Garnering
- florsocker
Gör så här
-
Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
-
Skär av ett litet lock på varje semla och gröp ut innanmätet med en gaffel. Blanda innanmätet i en bunke med hasselnötsmassa och kakao. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en tjock massa. Fyll bullarna med massan.
-
Vispa grädden fluffig men inte för hård. Spritsa eller klicka grädden på semlebullarna och toppa med locken. Pudra bullarna med florsocker och servera.