Hasselnötssemlor

Hasselnötssemlor är en variant på den klassiska semlan. Trots att den klassiska semlan egentligen är fulländad kan det vara kul att prova andra varianter. Hasselnötsmassa och kakao ger en mörk och saftig fyllning.
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl - (900 g)

Fyllning

  • 1 pkt hasselnötsmassa - (220 g)
  • 2 msk kakao
  • 0,5 dl mjölk
  • 6 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37°. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med  bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 min tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.

  4. Skär av ett litet lock på varje semla och gröp ut innanmätet med en gaffel. Blanda innanmätet i en bunke med hasselnötsmassa och kakao. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en tjock massa. Fyll bullarna med massan.

  5. Vispa grädden fluffig men inte för hård. Spritsa eller klicka grädden på semlebullarna och toppa med locken. Pudra bullarna med florsocker och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!