00000

Sjud päronen nästan mjuka i ­portvinslagen. Koktiden kan variera beroende på sort, så känn efter med sticka.

För 8 personer

Ingredienser

100 g hasselnötter
0,5 dl ljust muskovadosocker, + 0,5 dl
3 ägg
3 dl vispgrädde

Portvinskokta päron:

4 päron, (à 150 g)
0,5 citron
1 vaniljstång
2 dl portvin
1 dl muskovadosocker
1 dl vatten
5 svartpepparkorn

Hasselnötsparfait med portvinskokta päron

 

1. Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Blanda ner 0,5 dl socker och låt det smälta. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna. Grovhacka 2/3 av nötterna (spara resten till garnering).

2. Vispa ägg och 0,5 dl socker pösigt Vispa grädden och rör ner den i ­äggsmeten. Tillsätt nötterna. Häll upp i åtta portionsglas, täck över med plastfolie och ställ in i frysen ca 4 timmar.

3. Päron: Skala, klyfta och kärna ur päronen. Skala citronen med potatisskalare. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda portvin, socker, vatten, vaniljstång, vaniljfrön, svartpeppar och citronskal i en kastrull. Lägg i päronklyftorna och låt dem sjuda tills de är nästan mjuka, ca 15 minuter. Låt kallna i lagen.

4. Låt parfaiten tina ca 10 minuter i rumstemperatur före servering. Lägg på päron och garnera med nötter.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest