Hasselnötsparfait med portvinskokta päron

Sjud päronen nästan mjuka i ­portvinslagen. Koktiden kan variera beroende på sort, så känn efter med sticka.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g hasselnötter
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker - + 0,5 dl
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde

Portvinskokta päron

  • 4 päron - (à 150 g)
  • 0,5 citron
  • 1 vaniljstång
  • 2 dl portvin
  • 1 dl muscovadosocker
  • 1 dl vatten
  • 5 svartpepparkorn

Gör så här

  1. Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Blanda ner 0,5 dl socker och låt det smälta. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna. Grovhacka 2/3 av nötterna (spara resten till garnering).

  2. Vispa ägg och 0,5 dl socker pösigt Vispa grädden och rör ner den i ­äggsmeten. Tillsätt nötterna. Häll upp i åtta portionsglas, täck över med plastfolie och ställ in i frysen ca 4 timmar.

  3. Päron: Skala, klyfta och kärna ur päronen. Skala citronen med potatisskalare. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda portvin, socker, vatten, vaniljstång, vaniljfrön, svartpeppar och citronskal i en kastrull. Lägg i päronklyftorna och låt dem sjuda tills de är nästan mjuka, ca 15 minuter. Låt kallna i lagen.

  4. Låt parfaiten tina ca 10 minuter i rumstemperatur före servering. Lägg på päron och garnera med nötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!