Hasselnötsparfait med portvinskokta päron
Ingredienser
- 100 g hasselnötter
- 0,5 dl ljust muscovadosocker - + 0,5 dl
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
Portvinskokta päron
- 4 päron - (à 150 g)
- 0,5 citron
- 1 vaniljstång
- 2 dl portvin
- 1 dl muscovadosocker
- 1 dl vatten
- 5 svartpepparkorn
Gör så här
-
Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Blanda ner 0,5 dl socker och låt det smälta. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna. Grovhacka 2/3 av nötterna (spara resten till garnering).
-
Vispa ägg och 0,5 dl socker pösigt Vispa grädden och rör ner den i äggsmeten. Tillsätt nötterna. Häll upp i åtta portionsglas, täck över med plastfolie och ställ in i frysen ca 4 timmar.
-
Päron: Skala, klyfta och kärna ur päronen. Skala citronen med potatisskalare. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda portvin, socker, vatten, vaniljstång, vaniljfrön, svartpeppar och citronskal i en kastrull. Lägg i päronklyftorna och låt dem sjuda tills de är nästan mjuka, ca 15 minuter. Låt kallna i lagen.
-
Låt parfaiten tina ca 10 minuter i rumstemperatur före servering. Lägg på päron och garnera med nötter.