Hasselnötsglaserat fläskkött med rostade rotfrukter och fräst spenat

00000

"Grisens hemlighet" kommer från grisens nacke och har en rejäl fettmarmorering som gör köttet saftigt och gott. Styckningsdetaljen kan ersättas med fläskkarré som delas på längden, skärs i fyra delar och steks 15–20 min i ugn.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g griskött, grisens hemlighet eller fläskkarré
1 1/2 dl hasselnötter
2 1/2 msk grov skånsk senap
3 msk flytande honung
2krm+1tsk+1 tsk salt
8 morötter
8 späda palsternackor
2 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
2krm+2 krm nymald svartpeppar
1 msk smör

Smör

1 påse fryst bladspenat, (400 g)
1 msk smör
1/2 tsk salt
1/2 krm nymald svartpeppar

Garnering

2 msk kapris
1/2 kruka körvel

Tillbehör

1 1/2 dl turkisk yoghurt
2 msk hackade nötter

30 min+30 min+10 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 225°. Rosta hasselnötterna i en ugnssäker form mitt i ugnen ca 10 min, tills skalet blivit mörkbrunt, nästan svart. Ta ut nötterna och gnugga bort skalet i en ren kökshandduk. Ta undan fem nötter och mixa resten i matberedare. Tillsätt senap och honung. Krydda med 2 krm salt.
2. Skala morötter och palsternackor och gnid in med olja på en plåt. Strö över timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
3. Krydda köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Bryn det i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Ta upp och lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Bred på hasselnötskrämen. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna 10–12 min.  
4. Spenat: Fräs spenaten smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Toppa med kapris och körvel. Servera med rostade rotfrukter, spenat och en klick yoghurt toppad med hackade hasselnötter.

Fler recept med: Övrigt