Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde

Recept på hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde. Den mjuksega fyllningen i pajskalet är fantastiskt god.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 3,75 dl vetemjöl - (225 g)
  • 1,5 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 400 g hasselnötskärnor
  • 1 l vispgrädde
  • 4 dl sirap - ljus
  • 4,5 dl strösocker

Punschgrädde

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl punsch

Gör så här

  1. Mixa mjöl, socker och smör smuligt i en matberedare. Tillsätt ägg, äggula, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck ut degen ända upp på kanten i en springform, ca 18 cm i diameter. Ställ pajformen i kylen ca 30 min. Nagga bottnen.

  3. Sätt ugnen på 200°. Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

  4. Fyllning: Rosta nötterna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Gnugga bort skalet i en kökshandduk och lägg nötterna i pajformen.

  5. Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull och koka till 119°, ca 25 min. Häll kolasmeten i pajformen och grädda mitt i ugnen ca 5 min. Ta ut, låt pajen kallna.

  6. Blanda grädde och punsch. Vispa lätt och servera grädden till pajen.

Foto: Charlie Drevstam

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!