Hasselbackspotatis

3.93.93.93.93.9

Så här gör du hasselbackspotatis! Den ultimata festpotatisen är både snygg och enkel att göra. Det är dags för ett uppsving för hasselbackspotatisen! För en klassisk finmiddag servera gärna potatisen med stekt oxfilé och rödvinssås.

För 4 person(er)

Ingredienser

Hasselbackspotatis

1 kg medelstora potatisar, fast sort
20 g smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk ströbröd

Hasselbacks-potatis – gör så här:

 1. Försök välja så jämnstora potatisar som möjligt. Skala dem och lägg i kallt vatten så de inte mörknar. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form.
 2. Skär av en tunn skiva så att potatisen får en platt undersida att stå stadigt på.
  Hasselbackspotatis - skär potatisen

  Foto: Ulrika Pousette

 3. Skär skåror i potatisarna utan att skära igenom. Det går lätt om du lägger potatisen utanför skärbrädan men låter kniven stoppas av skärbrädan. Skär ca 3 mm breda skivor.
  Hasselbackspotatis - skär skåror

  Foto: Ulrika Pousette

 4. Ställ potatisarna ganska tätt i ugnsformen med skivorna uppåt. Fördela 30 g smör ovanpå och strö på salt.
  Hasselbackspotatis - smör och ströbröd

  Foto: Ulrika Pousette

 5. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min. Större potatisar tar givetvis längre tid i ugnen, men känn med sticka för att veta när de är klara. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när det återstår 10 min av stektiden.
  Stek potatisarna mitt i ugnen ca 25 min. Smält 30 g smör. Ta ut och pensla på smöret och strö på ströbrödet. Stek ytterligare ca 10 min, tills potatisarna fått färg och är mjuka när du provar med en sticka. ­Servera dem varma som tillbehör till kött eller kyckling och sås.

  Foto: Ulrika Pousette

 6. ­Servera dem varma som tillbehör till kött eller kyckling och sås. Passar också utmärkt tillsammans med en klick vitlökssmör.

Tips!  Prova att lägga en potatis i taget i en slev och sedan skära. Slevens kanter hindrar kniven från att skära igenom potatisen.

 

Nya smaksättningar på klassikern:

 • Istället för det vanliga ströbrödet som strös på potatisarna i slutet av stekningen kan potatisarna kryddas med lagerblad eller färsk rosmarin instucket mellan skivorna.
 • Man kan byta ut ströbrödet mot riven ost, exempelvis parmesan eller västerbottensost.
 • Färdigstekt hasselbacks­potatis kan smaksättas med lite riven färsk tryffel eller några stänk tryffelolja.

Att servera med hasselbackspotatis: 

Hasselbackspotatis är en klassiker som passar till det mesta!  Men kanske extra gott till stekt kött (som fläskfilé), fågel eller vilt. Menyförslag: Oxfilé och rödvinssås.