Hasselbacks-potatis – gör så här:
- Försök välja så jämnstora potatisar som möjligt. Skala dem och lägg i kallt vatten så de inte mörknar. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form.
- Skär av en tunn skiva så att potatisen får en platt undersida att stå stadigt på.
Foto: Ulrika Pousette
- Skär skåror i potatisarna utan att skära igenom. Det går lätt om du lägger potatisen utanför skärbrädan men låter kniven stoppas av skärbrädan. Skär ca 3 mm breda skivor.
Foto: Ulrika Pousette
- Ställ potatisarna ganska tätt i ugnsformen med skivorna uppåt. Fördela 30 g smör ovanpå och strö på salt.
Foto: Ulrika Pousette
- Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min. Större potatisar tar givetvis längre tid i ugnen, men känn med sticka för att veta när de är klara. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när det återstår 10 min av stektiden.
Foto: Ulrika Pousette
- Servera dem varma som tillbehör till kött eller kyckling och sås. Passar också utmärkt tillsammans med en klick vitlökssmör.
Tips! Prova att lägga en potatis i taget i en slev och sedan skära. Slevens kanter hindrar kniven från att skära igenom potatisen.
Nya smaksättningar på klassikern:
- Istället för det vanliga ströbrödet som strös på potatisarna i slutet av stekningen kan potatisarna kryddas med lagerblad eller färsk rosmarin instucket mellan skivorna.
- Man kan byta ut ströbrödet mot riven ost, exempelvis parmesan eller västerbottensost.
- Färdigstekt hasselbackspotatis kan smaksättas med lite riven färsk tryffel eller några stänk tryffelolja.
Att servera med hasselbackspotatis:
Hasselbackspotatis är en klassiker som passar till det mesta! Men kanske extra gott till stekt kött (som fläskfilé), fågel eller vilt. Menyförslag: Oxfilé och rödvinssås.