Harissamarinerade kycklingspett med persiljesallad och fetaröra

Harissamarinerade kycklingspett med persiljesallad och fetaröra är god grillmat. Duka upp tillbehören och njut av de nygrillade spetten. Låt hellre gästerna vänta på det grillade än tvärtom.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk harissa
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 krm salt - + 0,5 tsk
  • 1 paprika - röd
  • 2 rödlökar - små
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Fetaost- och ärtröra

  • 150 g fetaost
  • 1,5 dl gröna ärter - frysta och tinade
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk honung
  • 2 - 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Persiljesallad

  • 3 dl grynmix - (finns flera olika varianter att välja mellan)
  • 250 g blomkålsris
  • 250 g bladpersilja
  • 3 - 4 salladslökar
  • 2 citroner
  • 1 dl mynta - finhackad
  • 0,5 dl olivolja
  • flingsalt

Tillbehör

  • libabröd

Gör så här

  1. Skala och riv vitlöken. Blanda den med olja, harissa, tomatpuré och 2 krm salt. Skär kycklingen i bitar och blanda dem med marinaden i en plastpåse. Låt marinera ca 2 timmar, men gärna över natten.

  2. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur paprikan och skär den i grova bitar. Används träspett ska de läggas i kallt vatten ca 30 min innan de ska användas. Varva kycklingbitarna med lök och paprika på spetten. Krydda runtom med 1/2 tsk salt och peppar.

  3. Grilla direkt (över glöden) eller stek spetten runtom ca 10 min tills de är genomstekta.

  4. Fetaost- och ärtröra: Mosa fetaost och ärter, blanda ner yoghurten. Skala och riv i vitlöken och smaksätt med honung. Krydda med salt och peppar. Ställ i kylen.

  5. Persiljesallad: Koka gryn-mixen enligt anvisning på för-packningen. Låt svalna. Koka blomkålsriset i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och låt svalna.

  6. Finhacka persiljan. Ansa och strimla salladslöken. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda allt i en skål och tillsätt olja. Krydda med flingsalt.

  7. Servera kycklingspetten med persiljesallad, feta- och ärtröra och libabröd.

Recept: Anna Wendt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!