Harissakyckling med karamelliserade morötter och fetaost

Harissa är en nordafrikansk kryddblandning med bland annat paprika, som passar utmärkt till kyckling. Här i ett recept med karamelliserade morötter och fetaost.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling hel, (1,7 kilo)
2 vitlöksklyftor
1 lime
0,5 dl harissa
0,5 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 msk honung
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
50 g smör

Morötter:

12 knippmorötter små, gärna i olika färger
1,5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
2 msk lönnsirap
1 tsk svartpeppar nymald

Sås:

2 dl yoghurt turkisk
1 dl vatten

Garnering:

0,5 granatäpple
0,5 dl pistaschnötter skalade
75 g fetaost
1 kruka persilja

40 minuter + 40 minuter i ugn

Harissakyckling med karamelliserade morötter och fetaost – gör så här:

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten. Skär upp den vid sidan av ryggbenet och platta ut kycklingen.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda vitlök, limeskal och limesaft, harissa, olja, paprikapulver, honung, salt och peppar.
  3. Gnugga in marinaden i kycklingen. Låt marinera i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  4. Häll av marinaden i en kastrull och tillsätt smöret. Låt koka upp.
  5. Lägg kycklingen på en plåt med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnstemperaturen till 175°. Pensla kycklingen med marinaden var 10:e minut. Tillaga tills kycklingens innertemperatur är 75°, beräkna ca 40 min.
  6. Morötter: Skär av blasten på morötterna, spara gärna lite av det gröna. Skrubba morötterna i kallt vatten. Värm vatten och smör i en panna med höga kanter. Lägg i morötterna och krydda med salt. Låt sjuda under lock ca 5 min. Fortsätt sjuda utan lock tills vätskan kokat in. Ringla över lönnsirap och krydda med peppar.
  7. Sås: Blanda yoghurt och vatten.
  8. Halvera granatäpplet och peta ut kärnorna. Rosta nötterna i torr och het panna ca 1 minut. Smula fetaosten. Hacka persiljan.
  9. Toppa morötterna med yoghurtsåsen, granatäpple, pistaschnötter, fetaost och persilja.

Recept: Klara Lind