4.64.64.64.64.6

Harissakryddigt lammrack med getostgratinerad portobello är festlig fredagsmat. Grillade vindruvor blir ett härligt  komplement till det harissaheta köttet.

För 4 personer:

Ingredienser

800 g lammracks, utan fettkappa
4 vitlöksklyftor

Marinad:

3 msk honung, flytande
2 msk sherryvinäger
1,5 msk paprikapulver
1 msk harissapasta
1 msk olivolja, + 2 msk
1 tsk salt, + 2 krm
2 krm svartpeppar, nymald
200 g vindruvor, röda, kärnfria

Couscous:

2 dl couscous
2 avokador
2 msk citron, pressad
1 gurka
1 knippa bladpersilja, stor
0,5 sl pistaschnötter, skalade
2 msk olivolja
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Gratinerad svamp:

4 portobellosvampar, små (ca 150 g)
2 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
1 getost, minirulle i skivor (200 g)

40 minuter

Harissakryddigt lammrack med getostgratinerad portobello – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka vitlöksklyftorna, gnid in i köttet. Rör ihop honung, vinäger, paprikapulver, harissa och 1 msk olja. Lägg kött och marinad i en plastpåse. Låt stå ca 15 min.
  2. Bryn köttet ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, ca 20 min. Låt vila ca 10 min. Klipp druvorna i klasar, ringla över 2 msk olja. Stek dem i en het grillpanna ca 3 min.
  3. Couscous: Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Tärna avokadorna. Blanda med citronsaften. Fintärna gurkan. Finhacka persiljan. Grovhacka nötterna. Blanda alla ingredienser med olja, salt och peppar.
  4. Svamp: Öka ugnsvärmen till 225°. Skär bort foten på svamparna. Pensla med olja och lägg svampen i en smord ugnssäker form. Krydda med flingsalt och peppar. Lägg en ostskiva i varje svamp. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Skiva köttet, servera med tillbehören.
    pren