00000

Harira är en nyttig och mättande nordafrikansk soppa, som även kan tillagas med kött. Linserna och kikärterna fyller ut soppan, och alla kryddor och grönsaker ger den fyllig och mustig smak.

För 6 personer:

Ingredienser

2 liter vatten
1 gul lök eller rödlök
2 stjälkar selleri
4 tomater eller 1 burk krossade tomater (400 g)
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 dl gröna linser
1 burk kikärter (400 g)
4 grönsaksbuljongtärningar
2 dl risoni eller vermicelli
2 dl persilja hackad
1 dl koriander hackad

Kryddor:

1 tsk ingefära mald
1 tsk kanel mald
1 tsk chilipulver eller paprikapulver
0,5 tsk koriander mald
0,5 tsk gurkmeja mald
2 lagerblad
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar nymald

Tillbehör:

barbaribröd
citronklyftor

20 minuter + koktid

Harira – gör så här:

  1. Koka upp vattnet. Skala och hacka löken. Ansa och hacka sellerin. Tärna tomaterna.
  2. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt sellerin och låt den fräsa med ca 2 min. Tillsätt tomaterna och skala och pressa i vitlöken. Tillsätt tomatpuré och alla kryddor och fräs ca 2 min.  Blanda i linserna och rör om.
  3. Häll över det kokande vattnet och tillsätt avrunna kikärter och buljongtärningar. Koka upp grytan och rör om så att inte linserna lägger sig i botten av grytan och bränns fast. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum.
  4. Rör ner risoni och persilja i soppan och låt koka ca 15 min. Rör i koriandern och servera soppan med barbaribröd och citronklyftor.

Recept av Zeina Mourtada.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!