00000

Här får ordentligt rökt bacon och liquid smoke förstärka röksmaken på hamburgaren. Spara lite av glacen till serveringen.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g nöt- eller blandfärs
2 pkt jägarbacon (à 140 g)
1,5 tsk salt
0,75 tsk liquid smoke

Glace:

1 dl ketchup
1 msk äppelcidervinäger
1,5 msk mörkt muscovadosocker
1,5 msk pressad apelsin
2 tsk dijonsenap
0,5 tsk liquid smoke
1 msk äppelmos
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Majs- och chilisalsa:

200 g burk majs (1 liten)
2 salladslökar
2 msk sweet chili

Tillbehör:

4 hamburgerbröd
4 msk cheddarost eller annan lagrad ost riven
2 tomater i skivor
2 avokador i skivor
ekbladssallat

Gör så här:

  1. Börja med glacen: Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Spara hälften av glacen till servering.
  2. Salsa: Låt majsen rinna av. Strimla salladslök. Blanda majs, lök och sweet chili.
  3. Skär bacon i små bitar. Blanda det med färs tillsammans med salt och liquid smoke. Forma till fyra stora hamburgare.
  4. Grilla hamburgarna på indirekt värme ca 8 min per sida tills de nått en innertemperatur på 75°. Pensla hela tiden med glacen.
  5. Strö ost på de delade hamburgerbröden. Lägg dem på grillen en kort stund så att osten smälter.
  6. Lägg hamburgarna, sallad, tomat och avokado i bröden. Servera med majs- och chilisalsa och den sparade glacen.