Halstrade pilgrimsmusslor, chorizosmulor, grapefruktsky och puré

Halstrade pilgrimsmusslor, chorizosmulor, grapefrukt- sky och puré är festlig fredagsmat. Puré av rotsaker har en mild sötma och är perfekt till krispigt stekta pilgrimsmusslor som de också kallas. Chorizo ger en god knaprighet och en liten hetta. En grapefruktsky och tillbehör med grapefrukt, dill, hyvlad fänkål och groddar ger extra syra och krispighet. 
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 12 pilgrimsmusslor - stora (ca 450 g, kammusslor)MSC-märkta
  • 1 chorizo - helst färsk
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 grapefrukt - röd
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 dl groddar - t ex alfalfa, broccoli eller röd mangold
  • 1 krm flingsalt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Puré

  • 3 potatisar - mjöliga
  • 300 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Puré: Skala potatis, selleri och morot. Skär dem i tjocka skivor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 15 min. Häll av vattnet och tillsätt smör. Mixa till en slät puré. Krydda med salt.

  2. Dra bort skinnet från korven och hacka inkråmet i små bitar. Bryn dem i 1 msk olja tills de fått fin färg och är knapriga.

  3. Skär bort skalet från grapefrukten och skär ut hinnfria klyftor. Pressa ut saften ur det som blir kvar och mät till ca 1/2 dl. Ansa och tunnhyvla fänkålen. Blanda grapefrukt, fänkål och groddar. Tillsätt 1 krm flingsalt och 1 msk olja.

  4. Torka av musslorna med hushållspapper och krydda dem med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Stek dem på hög värme tills de får fin färg ca 3 min på varje sida. Ta upp och håll musslorna varma. Vispa ur pannan med grapefruktsaft.

  5. Lägg upp rotsakspuré, musslor och chorizoströssel och fänkålssallad på tallrikar. Häll över grapefruktsky och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!