1. Blanda socker, salt och vitpeppar. Strö det över rödingens köttsida. Låt stå ca 15 min.
2. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs rabarbern på medelvärme tills den börjar mjukna, ca 2 min. Tillsätt sockret och låt fräsa med tills det smält, ca 3 min. Ta stekpannan åt sidan och rör i rödlök, senap, limesaft och salt. Hacka basilikan och vänd ner den i salsan.
4. Pensla rödingen på båda sidorna med oljan. Stek fisken med skinnsidan ner ca 3 min i en het stekpanna, gärna med släpplättbeläggning. Vänd och stek 1 minut på andra sidan. Servera rödingen med salsan, färskpotatis, sallad och limeklyftor.
Halstrad röding med rabarbersalsa
Rabarbern gör här oväntat besök i en varmrätt, säger Marc som praktiserat i vårt provkök. Salsan kan serveras antingen varm eller kall till rödingen. Den passar även bra till andra feta fiskar, kyckling eller kalkon. Rödingen kan även grillas. Sätt i så fall lock på grillen den sista grillningsminuten så behöver inte fisken vändas.
För 4 person(er)
Ingredienser
600 g | rödingfilé, med skinnet kvar |
0,5 tsk | strösocker |
1 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, nymald |
1 msk | rapsolja |
Salsa
400 g | rabarber |
0,5 | rödlök, liten |
1 tsk | rapsolja |
2 msk | råsocker |
1,5 msk | dijonsenap |
1 msk | lime, pressad |
1 tsk | salt |
1 knippe | basilika |
tillbehör, färskpotatis, sallad, limeklyftor |