00000

Rabarbern gör här oväntat besök i en varmrätt, säger Marc som praktiserat i vårt provkök. Salsan kan serveras antingen varm eller kall till rödingen. Den passar även bra till andra feta fiskar, kyckling eller kalkon. Rödingen kan även grillas. Sätt i så fall lock på grillen den sista grillningsminuten så behöver inte fisken vändas.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g rödingfilé, med skinnet kvar
0,5 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm vitpeppar, nymald
1 msk rapsolja

Salsa

400 g rabarber
0,5 rödlök, liten
1 tsk rapsolja
2 msk råsocker
1,5 msk dijonsenap
1 msk lime, pressad
1 tsk salt
1 knippe basilika
tillbehör, färskpotatis, sallad, limeklyftor

1. Blanda socker, salt och vitpeppar. Strö det över rödingens köttsida. Låt stå ca 15 min.
2. Ansa och skär rabarbern i små bitar. Skala och finhacka rödlöken.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs rabarbern på medelvärme tills den börjar mjukna, ca 2 min. Tillsätt sockret och låt fräsa med tills det smält, ca 3 min. Ta stekpannan åt sidan och rör i rödlök, senap, limesaft och salt. Hacka basilikan och vänd ner den i salsan.
4. Pensla rödingen på båda sidorna med oljan. Stek fisken med skinnsidan ner ca 3 min i en het stekpanna, gärna med släpplättbeläggning. Vänd och stek 1 minut på andra sidan. Servera rödingen med salsan, färskpotatis, sallad och limeklyftor.