1. Skär lax och avrunna kräftstjärtar i små tärningar. Blanda med salt, peppar, dill och gräslök. Ställ åt sidan.
2. Potatismos: Skala och koka potatisen. Skala och hacka schalottenlöken fint och fräs den i smöret och låt den bli lite lätt brynt. Tillsätt mjölken och låt den bli varm. Häll av vattnet på potatisen, låt den ånga av. Stöt sönder potatisen och späd med den varma mjölken med löken. Smaka av med salt och peppar.
3. Sås: Stöt saffranet fint och blanda med vin, vatten och buljongtärning. Låt koka ihop tills ca 1 dl återstår. Vispa ner crème fraiche och koka någon minut. Ställ åt sidan.
4. Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Skär paprikan i bitar. Koka sockerärterna och paprikan ca 1 minut. Häll av vattnet.
5. Forma 4 "puckar" av lax- och kräftröran med händerna. Stek dem 1-2 minuter på var sida i smör. Värm under tiden sås och mos. Lägg upp på varma tallrikar och dekorera med sallad.
Halstrad lax- och kräfttartar med saffranssås
Snabbt och lätt går det att göra rätten om du i butiken ber att få laxen skinn- och benfri. Skiva först fisken och tärna den sedan fint.
För 4 person(er)
Ingredienser
500 g | lax, skinn- och benfri |
1 burk | kräftstjärtar, i lag, 385 g |
1 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, nymald |
0,5 dl | dill, hackad |
0,5 dl | gräslök, hackad |
1 msk | smör |
Potatismos med rostad schalottenlök:
1 kg | potatis, mjölig |
1 msk | smör |
3 | schalottenlökar |
2 dl | mjölk |
1 tsk | salt |
1 krm | peppar, nymald |
Saffranssås:
0,25 g | saffran, (½ paket) |
1,25 dl | torrt vitt vin |
0,25 dl | vatten |
0,75 | fiskbuljongtärning |
1 dl | crème fraiche |
Tillbehör:
1 | röd paprika |
200 g | sockerärter |
vattenkrasse, eller späda salladsskott |
Fler recept med:
Fisk, Gourmet och lyx, Grönsaker, Huvudrätter - varmrätter, Sås och marinad, Skaldjur