00000

En rätt som vi förr brukade äta under midsommarhelgen då det ofta fanns en bit gravad lax kvar från midsommarafton. Numera är detta en av våra bästa sommarrätter. Frys laxen ett dygn innan den gravas så att eventuella parasiter försvinner.

För 6 portioner

Ingredienser

1 kg färsk lax av mittbiten eller i benfri filé med skinnet kvar
0,5 dl salt
0,5 dl strösocker
1 msk lätt krossad vitpeppar
1 msk lätt krossad rosépeppar
1 knippa dill grovt hackad

POTATIS:

1 kg färskpotatis
1 dl vetemjöl
9 dl mjölk 3 procent
1,5 msk smör
1 tsk salt till stuvningen
vitpeppar
1 dl dill fint hackad

TILL SERVERING:

grönsallad
citronklyftor

Lax med dillstuvad potatis

  1. Filéa laxbiten och ta bort alla ben eller halvera laxfilén. Blanda samman salt, socker, peppar och dill.
  2. Gnid in filéerna med 2/3 av blandningen och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra.
  3. Placera i en skål med kant och strö över resten av kryddblandningen. Täck med plastfolie och ställ i kyl i 1 1/2–2 dygn. Vänd någon gång under tiden.
  4. Skär laxen i 6 breda bitar och halstra dem i en torr stekpanna i 1 minut på varje sida.
  5. Servera laxen med den dillstuvade potatisen, grönsallad och citron.
  6.  Potatis: Koka potatisen, det är gott om den inte är helt mjuk. Halvera den om den är stor.
  7. Smält smöret till stuvningen i en gryta, vispa ner mjölet och späd med mjölken under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och sist potatisen. Blanda försiktigt.