55555

Snabbgravad, halstrad lax med brynt pepparrots- och citronsmör är härlig sommarmat. Laxen får en lätt gravad smak när den snabbmarineras i socker och salt. Sockret gör att laxen lätt får färg så se upp så att den inte bränns. Laxen får gärna ha kvar en lätt rå kärna.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
2 gurkor
1 kruka dill
1 citron
2 msk pepparrot, riven, på tub
50 g smör
olivolja, vitvinsvinäger, strösocker, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

800 g potatis, gärna färsk
100 g salladsmix

25 minuter

Snabbgravad, halstrad lax med brynt pepparrots- och citronsmör – gör så här:

  1. Skär laxen i stora bitar och krydda runtom med 3/4 msk socker, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Låt stå ca 5 min.
  2. Hyvla gurkan på längden med en osthyvel. Kasta bort det inre kärnhuset. Repa och grovhacka dillen. Vänd ihop gurkan med dill, 2 msk vinäger, 1 msk olja och 1 krm salt.
  3. Stek laxen på båda sidor i en torr, medelvarm panna, ca 4 min. Ta upp på ett fat.
  4. Halvera citronen och pressa ut 3 msk saft. Smält smöret i en kastrull och låt det bli nötbrunt. Ta kastrullen från plattan och vispa i pepparrot och citronsaft. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll smörskyn direkt över laxen.
  5. Servera laxen med sky, kokt potatis, gurksallad och sallad. Garnera med dill.