Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis

Oxmärgen och svampen ger skyn en mustigt god smak.
Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis
Halstrad kummelfilé med oxmärg, blandsvamp och kalvsky samt panko­friterad mandelpotatis Foto: Åsa Dahlgren

Halstrad kummelfilé

  • 4 bitar kummelfilé med skinn - á 150 g
  • 100 g oxmärg
  • 150 g blandsvamp
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja - + 0,5 dl
  • 1 msk smör - + 50 g
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk konc kalvfond
  • 0,5 dl gräslök - finskuren

Potatis

  • 800 g mandelpotatis
  • 1 dl panko
  • 1 l rapsolja
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Koka den oskalade mandelpotatisen mjuk i saltat vatten. Låt rinna av och kallna.

  2. Blanchera märgen i lättsaltat vatten ca  2 min. Skär den i små tärningar, 1/2 x 1/2 cm. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i ­1 msk olja och 1 msk smör tills svampen är torr. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  3. Koka upp vatten, vin och kalvfond. Blanda i 1/2 dl olja.

  4. Smält smöret och låt det grumliga sjunka til botten. Stek kummelfilén i det skirade smöret i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Skala och halvera potatisen. Vänd den i panko. Hetta upp oljan till 180 grader i en fritös eller gryta. Fritera potatisen gyllenbrun, ca 4 min. Salta.

  6. Koka upp skyn och lägg i ox­märgen. Fördela svampen mitt ­på värmda tallrikar. Lägg fisken ovanpå och häll sky runt om. Garnera med gräslök. Servera genast med potatisen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!