Halstrad gösfilé med varm pastasallad

00000

Gösen är en av våra bästa matfiskar, tyvärr lite i dyraste laget när tillgången tryter. Ofta ligger den i prismässig nivå med den färska odlade laxen men det händer att den drar ifrån både lax och torsk med flera "fisklängder".
Gösen är en typisk östersjöfisk men förekommer även utmed västkusten. Egentligen räknas gösen till sötvattensfiskarna och har abborren som sin närmaste släkting, den finns i många större insjöar och fiskas framför allt i Mälaren. I sällsynta fall kan gösen bli upp till en meter lång och väga 10-12 kilo. Vanligaste vikt och längd är dock 1-1 1/2 kilo och 40-50 cm. Den har ett mycket magert, fast och synnerligen välsmakande kött med en hög proteinhalt på ca 18 procent och en försumbar fetthalt på endast 2,3 procent.

För 4 person(er)

Ingredienser

1,2 kg rensad och fjällad gös
1,5 tsk salt
1 tsk grovmald svartpeppar
2 msk olja

Citronpepparsmör

100 g smör, mycket mjukt
0,5 dl persilja, finhackad
1 msk citronsaft
1 tsk citronpeppar
2 krm salt

Pastasallad

200 g tagliatelle
250 g purjolök
1 stor röd paprika
0,5 krm svartpeppar
0,5 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 dl rödlök, hackad
0,5 tsk salt

1. Blanda samtliga ingredienser till citronpepparsmöret. Det går lättast att blanda allt och få in citronsaften om smöret är ordentligt mjukt. Forma smöret till en rulle på ett folieark och låt det stelna i kylen.
2. Filéa gösen genom att med en vass stadig kniv skära tätt utmed översidan av ryggradsbenet. Skär sedan bort nämnda ben genom att följa tätt utefter undersidan. Putsa bort revbenen och samtliga fenfästen.
3. Vill du skära bort skinnet gör du det med början från stjärten och kniven lätt vinklad mot skärbrädan. Dela varje filé i portionsbitar så kan du samtidigt skära bort benraden som sitter rakt ner i den tjockare delen av filén.
4. Pastasalladen: Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. Dela, skölj och skär purjolöken i långa smala strimlor, skär även paprikan i strimlor. Koka pastan och låt grönsakerna koka med de sista 3 minuterna. Slå av vattnet och smaksätt med salt, peppar, olja och vinäger. Strö rödlöken över vid serveringen.
5. Hetta upp en stor stekpanna (helst av gjutjärn) ordentligt. Krydda under tiden fisken med salt och svartpeppar samt pensla lätt med olivolja. Lägg filéerna med skinnsidan nedåt i pannan och halstra på högsta värme 1-2 minuter på varje sida, något längre tid för de tjockare ryggbitarna.
6. Fördela den varma pastasalladen på heta tallrikar. Lägg en tjock och en tunn fiskfilé på varje pastahög. Strö lite hackad rödlök över och omkring. Skiva citronpepparsmöret och lägg en skiva på varje fiskfilé.

Fler recept med: Övrigt