00000

En riktigt lyxig rätt med gös, grön sparris och god hummersås.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 gös bitar à 150 g, med skinn
1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
2 smör

Sparris:

16 sparrisar gröna
1 msk smör

Hummersås:

4 schalottenlökar finhackade
1 vitlöksklyfta finhackad
1 msk tomatpuré
1 stjärnanis
1 msk smör till stekning
2 dl torrt vitt vin
3 msk hummerfond koncentrerad
1,5 dl vispgrädde
2 msk smör till montering
0,5 krm vitpeppar

Örtsallad:

1 dl ärtskott
8 basilikablad
20 gräslökstrån ca 5 cm långa
1 örtdressing

1. Sparris: Koka upp lättsaltat vatten. Skär bort nedersta delen på sparrisen. Lägg ner dem i kokande vatten och koka 2-3 minuter beroende på kvalitet och storlek.
2. Hummersås: Fräs lök, vitlök, tomatpuré och stjärnanis i smöret. Slå på vinet och koka ned tills hälften återstår. Häll i hummerfonden och grädden, koka 2-3 min. Sila såsen och häll tillbaks i kastrullen. Koka upp och rör ner smöret under vispning. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
3. Salta och peppra fiskbitarna runt om på båda sidor. Bryn dem på båda sidor i smör. Sänk värmen och fortsätt steka tills fisken är genomstekt 8-10 min, beroende på fiskens tjocklek.
4. Örtsallad: Blanda allt i en skål precis före serveringen.