30 min + 20 min i ugn + tid att svalna
Halloweentårta – Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggpöset och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna i formen. Dela kakan i tre bottnar.
- Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela äggen. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum. Vispa grädden fast i en annan bunke. Vispa äggulor och socker pösigt i en tredje bunke och tillsätt citronskal och -saft. Vänd ner grädden.
- Ta upp och smält gelatinbladen med lite av gräddpöset i en kastrull. Blanda ner gelatinblandningen i äggpöset. Vänd ner äggvitorna.
- Rör ut lemon curden med vattnet. Lägg en botten i den rengjorda formen. Bred på lemon curd och hälften av moussen. Lägg på den andra bottnen och bred på resterande mousse. Lägg på den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 4 timmar.
- Garnering: Smaksätt den svarta marsipanen med lakritsarom i en hushållsmaskin. Kavla ut på arbetsbänken pudrad med florsocker.
- Vispa grädden till toppingen fast. Lossa tårtan från formen och bred grädde runt om och ovanpå tårtan. Täck tårtan med marsipanen.
- Garnera ev tårtan med spöken och pumpor i marsipan och pudra florsocker över precis före servering.
Gör du dina egna halloween-figurer:
- Forma vit marsipan till spöken.
- Forma orange marsipan till små pumpor.
- Färga en liten bit vit marsipan grön med livsmedelsfärg och forma till pumpastjälkar.
- Måla ögon och mun med svart livsmedelsfärg.
Foto: Eva Hildén Smith
Recept av Cecilia Lundin och Petra Pettersson.
Komplettera tårtan med en skrämmande halloween-lykta av ananas:
Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.