Halloumivåfflor med crème fraiche, löjrom och kanderade citronskal

Ny och spännande våffelvariant där ”smeten” endast består av ost och potatismjöl.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Foto: Helén Pe
Foto: Helén Pe Foto: Fotograf Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g halloumiost
  • 1 msk potatismjöl
  • 25 g smör

Kanderade citronskal

  • 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Dipp

  • 1 msk potatismjöl
  • 3 dl crème fraiche
  • 80 g löjrom - eller stenbitsrom
  • 0,5 dl rödlök - finhackad
  • 2 msk gräslök - finhackad

Gör så här

  1.  Kanderade citronskal: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär remsorna i smala strimlor.

  2. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och låt det koka ca 5 min. Sila bort vattnet och upprepa en gång till. Koka socker och 1 dl vatten till en lag på låg värme. Tillsätt skalen och låt sjuda 5–10 min tills lagen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt skalen kallna i lagen. Låt skalen rinna av.

  3. Dipp: Lägg crème fraichen i en skål och toppa med löjrom, rödlök, gräslök och de kanderade citronskalen.

  4. Grovriv halloumiosten. Blanda halloumi och potatismjöl. Värm ett våffeljärn och pensla det med smör. Fördela ¼ av halloumin i våffeljärnet, se till att den sprids ut jämnt i hela. Grädda tills våfflan är gyllene. Upprepa med resten av osten.

  5. Bryt våfflorna i hjärtan och servera dem direkt med dippen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!