Halloumivåfflor med crème fraiche, löjrom och kanderade citronskal
Ingredienser
- 400 g halloumiost
- 1 msk potatismjöl
- 25 g smör
Kanderade citronskal
- 1 citron
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
Dipp
- 1 msk potatismjöl
- 3 dl crème fraiche
- 80 g löjrom - eller stenbitsrom
- 0,5 dl rödlök - finhackad
- 2 msk gräslök - finhackad
Gör så här
-
Kanderade citronskal: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär remsorna i smala strimlor.
-
Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och låt det koka ca 5 min. Sila bort vattnet och upprepa en gång till. Koka socker och 1 dl vatten till en lag på låg värme. Tillsätt skalen och låt sjuda 5–10 min tills lagen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt skalen kallna i lagen. Låt skalen rinna av.
-
Dipp: Lägg crème fraichen i en skål och toppa med löjrom, rödlök, gräslök och de kanderade citronskalen.
-
Grovriv halloumiosten. Blanda halloumi och potatismjöl. Värm ett våffeljärn och pensla det med smör. Fördela ¼ av halloumin i våffeljärnet, se till att den sprids ut jämnt i hela. Grädda tills våfflan är gyllene. Upprepa med resten av osten.
-
Bryt våfflorna i hjärtan och servera dem direkt med dippen.