3.93.93.93.93.9

Halloumigratinerad lax med citronyoghurt där halloumiosten ger god sälta åt laxen, och den blir härligt krispig i konsistensen.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, utan skinn och ben
200 g halloumiost
2 zucchini, gärna en gul och en grön
2 rödlökar
1 röd paprika, stor
1 msk olivolja
1 msk citron, pressad
0,5 msk oregano
1 tsk salt, + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl svarta oliver

Citronyoghurt:

2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, liten
0,5 msk olivolja
1 tsk citronskal, rivet
0,5 tsk honung, flytande
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 kruka oregano

Tillbehör:

bröd

Garnering:

oregano

15 minuter + 20 minuter i ugn

Halloumigratinerad lax med citronyoghurt – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär zucchinin i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olja och citronsaft. Krydda med oregano och 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  2. Skär laxen i fyra bitar. Grovriv osten. Krydda laxen med 1/2 tsk salt och peppar. Lägg laxen på grönsakerna och strö över osten. Tillaga ytterligare ca 10 min.
  3. Yoghurt: Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten. Tillsätt olja, citronskal och honung. Krydda med salt och peppar. Hacka oreganon och blanda ner i yoghurten.
  4. Servera lax och grönsaker med citronyoghurt och bröd. Garnera med oregano.

 

Att dricka till

Ecologica La Pluma Rosé 2017 (2197) Spanien, 89 kr
Rosévin i rättfram stil med markerad friskhet. Toner av röda frukter, melon och citrus.