15 min + 4 timmar i frysen
Hallonparfait – gör så här:
- Vispa äggulor och 3 msk florsocker pösigt. Vispa grädden. Mixa de frysta hallonen med 1 dl florsocker och det rivna limeskalet.
- Blanda ner de mixade hallonen i äggsmeten och vänd därefter ner grädden. Häll smeten i en form och ställ i frysen ca 4 timmar.
- Ta parfaiten ur frysen ca 15 min före servering. Garnera med jordgubbar.
Kalla fakta (se recept nedan)
Glass: När man gör glass sjuder man äggsmeten innan den fryses.Låt gärna glassmeten mogna i kylen över natten innan den körs i maskinen.
Parfait: En parfait ska inte sjudas, utan man vispar äggulor och socker och vänder sedan ner vispad grädde och smaksättningen. Parfaiten kräver inte någon glassmaskin utan fryses i en form.
Semifreddo: I en semifreddo använder man även vitan på ägget, och då blir glassen lite isigare. Semifreddo betyder halvfryst, så ta gärna fram glassen en stund före servering!
Sorbet: En sorbet görs på sockerlag och bär eller frukt, och ibland lite äggvita eller gelatin för konsistensens skull.