00000

En underbar glasstårta (parfait) med friska smaker av hallon och lime.

För 6 pers

Ingredienser

Hallonparfait

3 äggulor
3 msk + 1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
250 g frysta hallon
1 lime, rivet skal

15 min + 4 timmar i frysen

Hallonparfait – gör så här:

  1. Vispa äggulor och 3 msk florsocker pösigt. Vispa grädden. Mixa de frysta hallonen med 1 dl florsocker och det rivna limeskalet.
  2. Blanda ner de mixade hallonen i äggsmeten och vänd därefter ner grädden. Häll smeten i en form och ställ i frysen ca 4 timmar.
  3. Ta parfaiten ur frysen ca 15 min före servering. Garnera med jordgubbar.

 

Kalla fakta (se recept nedan)

Glass: När man gör glass sjuder man äggsmeten innan den fryses.Låt gärna glassmeten mogna i kylen över natten innan den körs i maskinen.

Parfait: En parfait ska inte sjudas, utan man vispar äggulor och socker och vänder sedan ner vispad grädde och smaksättningen. Parfaiten kräver inte någon glassmaskin utan fryses i en form.

Semifreddo: I en semifreddo använder man även vitan på ägget, och då blir glassen lite isigare. Semifreddo betyder halvfryst, så ta gärna fram glassen en stund före servering!

Sorbet: En sorbet görs på sockerlag och bär eller frukt, och ibland lite äggvita eller gelatin för konsistensens skull.