3.83.83.83.83.8

Lätt glutenfri moussetårta. En hallontårta som är fräsch och fruktig. Passar bra som dessert till fest eller fika.

För 10-12 personer:

Ingredienser

3 ägg
2 dl strösocker
0,75 dl potatismjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Mousse:

250 g hallon
4 gelatinblad
4 dl vaniljyoghurt
1,5 dl florsocker
1 lime, rivet skal
2 dl vispgrädde

Garnering:

150 g hallon
citronmelissblad
ev rivet limeskal

20 minuter + 25 minuter i ugn + 4 timmar i kyl

Hallonmoussetårta – gör så här:

 

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i äggpöset. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan svalna innan den lossas från formen och får kallna på galler.
  3. Mousse: Passera hallonen genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda hallonpurén med yoghurt, florsocker och limeskal. Värm lite av blandningen i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta däri. Blanda med resten av hallon- och yoghurtblandningen.
  4. Vispa grädden till fast skum och vänd i hallon- och yoghurtblandningen.
  5. Klyv chokladbottnen mitt itu till två tunna bottnar. Lägg den ena bottnen i den diskade formen. Fördela hälften av moussen ovanpå. Lägg på den andra bottnen och slutligen resten av moussen. Ställ kallt ca 4 timmar.
  6. Lossa tårtan från formen och garnera med hallon, citronmeliss och eventuellt limeskal.