Hallonmoussetårta på chokladbotten

Recept på god och vacker hallonmoussetårta, härlig hallonmousse på chokladbotten.
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao

Mousse

  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallon - mixade och passerade till puré
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron - rivet skal
  • 2 dl yoghurt - naturell (3 %)

Garnering

  • hallon - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner det i smeten. Tillsätt smöret och vänd ihop till en slät smet.

  2. Fördela smeten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.

  3. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden. Blanda hallonpurén med socker, citronskal och yoghurt.

  4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i lite av hallonblandningen i en liten kastrull. Blanda ner blandningen i resten av smeten. Vänd ner grädden.

  5. Lossa kladdkakebottnen från formen.Diska formen och lägg tillbaka kakan i formen. Tryck till kakan så att den ligger tätt längs med kanten. Fyll formen med hallon­mousse. Frys tårtan ca  2 timmar.

  6. Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 1 timme före servering. Garnera med hallon och servera.

  7. Recept Emma Hammenstig, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!