3.83.83.83.83.8

Recept på god och vacker hallonmoussetårta, härlig hallonmousse på chokladbotten.

För 8-10 bitar:

Ingredienser

100 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao

Mousse:

5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
250 g hallon, mixade och passerade till puré
1,5 dl strösocker
1 citron, rivet skal
2 dl yoghurt, naturell (3 %)

Garnering:

hallon, färska

30 minuter + 20 minuter i ugn + 2 timmar i frys + 1 timme i rumstemperatur

Hallonmoussetårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner det i smeten. Tillsätt smöret och vänd ihop till en slät smet.
  2. Fördela smeten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt kakan kallna.
  3. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden.
    Blanda hallonpurén med socker, citronskal och yoghurt.
  4. Ta upp gelatinbladen och smält dem i lite av hallonblandningen i en liten kastrull. Blanda ner blandningen i resten av smeten. Vänd ner grädden.
  5. Lossa kladdkakebottnen från formen.Diska formen och lägg tillbaka kakan i formen. Tryck till kakan så att den ligger tätt längs med kanten.
    Fyll formen med hallon­mousse. Frys tårtan ca  2 timmar.
  6. Ta fram tårtan i rumstemperatur ca 1 timme före servering. Garnera med hallon och servera.

Recept Emma Hammenstig, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Tårtor