Hallonmoussetårta med nötmaräng

Inuti den eleganta tårtan gömmer sig en nötbotten, vaniljkräm och hallongelé. Det är enklast att montera tårtan i en hög silikonform men du kan också använda en tårtring med tårtplast. Det blir två bottnar, använd båda eller bara en längst ner som på bilden.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 g sötmandel
  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,25 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 10 g smör
  • 0,5 krm salt

Hallongelé

  • 2 gelatinblad
  • 200 g hallon - frysta
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Hallonmousse

  • 4 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 270 g hallonpuré - (500 g hallon som mixas)
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 krm salt

Garnering

  • hallon - frystorkade
  • blåbär - frystorkade
  • kaksmulor - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Mixa mandeln fint men det kan vara lite bitar kvar.

  2. Vispa upp äggvitorna till ett lätt skum i en rostfri bunke. Vispa i sockret, lite i taget, och vispa till en fast och glansig marängsmet. Vänd ner mandeln. Bred ut smeten på plåten till två tjocka bottnar, ca 1 cm tjocka och 15 cm i diameter. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 min, de ska ha fått lite färg. Låt kallna.

  3. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med frön och stång. Ta kastrullen från plattan och låt dra 5–10 min.

  4. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila ner vaniljmjölken i smeten. Häll blandningen i en ren kastrull och värm försiktigt krämen under ständig vispning. Låt krämen sjuda ca 1 minut tills den tjocknat. Vispa hela tiden. Ta kastrullen från plattan, rör i smör och tillsätt salt. Låt krämen svalna. Häll krämen i en form, ca 15 cm i diameter. Ställ den i frysen för enklaste hantering vid montering.

  5. Hallongelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Värm hallon, citronsaft, socker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Mosa hallonen när de börjar tina. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i hallonblandningen.

  6. Häll hallonsåsen i en form, ca 15 cm i diameter. Ställ formen i frysen.

  7. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Vispa grädden lätt och ställ den i kylen. Värm hälften av hallonpurén. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i purén. Blanda ner resten av purén.

  8. Vispa ihop äggvitor, socker och citronsaft i en ren rostfri bunke till en hushållsmaskin. Ställ den över ett vattenbad och vispa blandningen tills den är 60–65°.

  9.  Ta skålen från värmen och fortsätt vispa i hushållsmaskinen till en glansig och sval marängsmet. Blanda ihop maräng och puré, lite i taget. Vänd ner grädde och salt. Om du vill göra små moussehalvor att garnera med hälls lite av moussen i små silikonformar som ställs i frysen.

  10. Montering: Lägg nötmarängbottnen i botten på den form tårtan ska gjutas i, 18 cm diameter. Lägg sedan på hallongelé och vaniljkräm. Häll på hallonmoussen och släta till ytan. Frys hela tårtan, gärna över natten.

  11.  Ta tårtan ur formen, lägg den på ett serveringsfat och låt tina i kylen ca 2 timmar före servering. Garnera tårtan med frystorkade hallon, blåbär och eventuellt smulor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!