Hallonkakor

00000

Vackra som smycken blir de spröda mördegskakorna fyllda med hallonkräm. Väg hallonen på en digitalvåg, rätt mängd gör att fyllningen får bra konsistens.

För 25 kakor

Ingredienser

4 dl vetemjöl, (240 g)
1 dl potatismjöl
1 krm salt
200 g smör, kylskåpskallt
1 dl strösocker

Hallonfyllning:

50 g hallon, (ca 1 dl)
150 g choklad, vit
2,5 msk vispgrädde
hushållsfärg, röd, ev några droppar

1. Blanda mjöl, potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna. Nyp snabbt ihop till en deg och arbeta in strösockret eller blanda samman i en matberedare.
2. Lägg degen i plastfolie och låt den vila ca 30 min i kylen. Om den hinner bli för hård är det bara att arbeta den på bänken tills den blir smidig igen.
3. Gör under tiden hallonfyllningen. Mosa hallonen med en gaffel eller mixa dem med mixerstav. Bryt cho­kladen i mindre bitar.
4. Lägg hallon, choklad och vispgrädde i en kastrull och värm försiktigt på lägsta temperatur tills chokladen har smält. Rör då och då till en slät kräm. Tillsätt ev ett par droppar röd hushållsfärg om du vill att den ska bli mer rosa. Låt krämen kallna.
5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen drygt 2 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Kontrollera att degen inte har fastnat i bakbordet. Ta ut rundlar med ett krusat pepparkaksmått, ca 6 cm i diameter.
6. Lägg kakorna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten av hälften av kakorna. Använd t ex en äppelurkärnare eller en liten kniv.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen 7-8 min, tills de börjar bli lätt gyllenbruna. Låt kallna.
8. Sätt in hallonfyllningen i kylen 2-3 min om den är för lös för att bre på kakorna, men passa noga så att den inte blir för hård. Bre eller spritsa fyllningen på kakorna utan hål. Lägg resten av kakorna ovanpå.