Hallonkaka

Hallonkaka innehåller self raising vetemjöl och då behövs inget bakpulver. Kakan kan också serveras som dessert med lättvispad grädde.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde - eller gräddmjölk
  • 2,5 dl self raising vetemjöl - (eller vanligt vetemjöl + 1 tsk bakpulver)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 125 g hallon - färska
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk florsocker

Glasyr

  • 4 msk florsocker
  • 1 dl hallon - färska
  • 0,5 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner grädden. Blanda i mjöl och vaniljpulver, rör till en slät smet.

  2. Blanda hallonen med potatismjöl och florsocker. Vänd ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med hål i mitten, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

  3. Låt kakan vila i formen ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.

  4. Glasyr: Rör florsocker, hallon och vatten till en glasyr. Skeda den över kakan.

Recept av Charlotte Jenkinson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!