4.34.34.34.34.3

Hallonkaka innehåller self raising vetemjöl och då behövs inget bakpulver. Kakan kan också serveras som dessert med lättvispad grädde.

För 12 bitar:

Ingredienser

50 g smör, rumsvarmt
1,25 dl strösocker
2 ägg
1 dl vispgrädde, eller gräddmjölk
2,5 dl self raising vetemjöl, (eller vanligt vetemjöl + 1 tsk bakpulver)
1 krm vaniljpulver
125 g hallon, färska
1 msk potatismjöl
1 msk florsocker

Glasyr:

4 msk florsocker
1 dl hallon, färska
0,5 msk vatten

20 minuter + 40 minuter i ugn

Hallonkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner grädden. Blanda i mjöl och vaniljpulver, rör till en slät smet.
  2. Blanda hallonen med potatismjöl och florsocker. Vänd ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med hål i mitten, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  3. Låt kakan vila i formen ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.
  4. Glasyr: Rör florsocker, hallon och vatten till en glasyr. Skeda den över kakan.

Recept av Charlotte Jenkinson

pren

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar