4.54.54.54.54.5

Hallondessert med maräng är en riktig sommardessert. Sockerkakan som blir över är god att servera till kaffet. Har du ingen brännare går det bra att göra desserten i en stor form och bränna av under grillen i ugnen.

För 8 personer:

Ingredienser

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl, (180 g)
1,5 tsk bakpulver
1 krm kanel, mald
1 krm kardemumma, mald
1 krm vaniljsocker, äkta
1 dl mjölk
0,75 dl filmjölk, eller naturell ­yoghurt

Italiensk maräng:

3 dl strösocker, + 0,5 dl
0,5 dl vatten
3 äggvitor

Tillbehör:

5 dl hallon, färska
300 g hallonglass

Garnering:

citronmeliss

45 minuter + 45 minuter i ugn

Hallondessert med maräng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ner smör, mjölk och fil i äggblandningen. Vänd i de torra ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.
  3. Maräng: Blanda 3 dl socker och vatten i en kastrull och koka på svag värme till 122°. Vispa under tiden äggvitorna tillsammans med ½ dl socker till en fluffig marängsmet.
  4. Droppa den varma sockerlagen långsamt i marängsmeten under kraftig vispning. Vispa ytterligare ca 10 min, så att smeten svalnar.
  5. Skär sockerkakan i bitar och lägg i skålar. Lägg på hallon och glass. Spritsa eller klicka på den Italienska marängen. Bränn av med brännare och garnera med citronmeliss.
Fler recept med: Bakning, Frukt och bär