Hallondessert med maräng
Ingredienser
- 50 g smör
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl - (180 g)
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 krm kanel - mald
- 1 krm kardemumma - mald
- 1 krm vaniljsocker - äkta
- 1 dl mjölk
- 0,75 dl filmjölk - eller naturell yoghurt
Italiensk maräng
- 3 dl strösocker - + 0,5 dl
- 0,5 dl vatten
- 3 äggvitor
Tillbehör
- 5 dl hallon - färska
- 300 g hallonglass
Garnering
- citronmeliss
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ner smör, mjölk och fil i äggblandningen. Vänd i de torra ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet.
-
Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.
-
Maräng: Blanda 3 dl socker och vatten i en kastrull och koka på svag värme till 122°. Vispa under tiden äggvitorna tillsammans med ½ dl socker till en fluffig marängsmet.
-
Droppa den varma sockerlagen långsamt i marängsmeten under kraftig vispning. Vispa ytterligare ca 10 min, så att smeten svalnar.
-
Skär sockerkakan i bitar och lägg i skålar. Lägg på hallon och glass. Spritsa eller klicka på den Italienska marängen. Bränn av med brännare och garnera med citronmeliss.