Hallondessert med maräng

Hallondessert med maräng är en riktig sommardessert. Sockerkakan som blir över är god att servera till kaffet. Har du ingen brännare går det bra att göra desserten i en stor form och bränna av under grillen i ugnen.
Carina Brydling
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 krm kanel - mald
  • 1 krm kardemumma - mald
  • 1 krm vaniljsocker - äkta
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl filmjölk - eller naturell ­yoghurt

Italiensk maräng

  • 3 dl strösocker - + 0,5 dl
  • 0,5 dl vatten
  • 3 äggvitor

Tillbehör

  • 5 dl hallon - färska
  • 300 g hallonglass

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ner smör, mjölk och fil i äggblandningen. Vänd i de torra ingredienserna och blanda försiktigt till en jämn smet.

  2. Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen 40–45 min. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på ett fat och får kallna.

  3. Maräng: Blanda 3 dl socker och vatten i en kastrull och koka på svag värme till 122°. Vispa under tiden äggvitorna tillsammans med ½ dl socker till en fluffig marängsmet.

  4. Droppa den varma sockerlagen långsamt i marängsmeten under kraftig vispning. Vispa ytterligare ca 10 min, så att smeten svalnar.

  5. Skär sockerkakan i bitar och lägg i skålar. Lägg på hallon och glass. Spritsa eller klicka på den Italienska marängen. Bränn av med brännare och garnera med citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!