Hallondessert med mandelkaka och sorbet

Hallonsorbet med mandelkaka, rosa marängflarn, hallonsås och kaksmulor.
Cecilia Hagerling Larsson
Foto: Helén Pe

Sorbet

  • 350 g hallon - frysta
  • 1 dl vatten
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1 äggvita

Mandelkaka

  • 250 g mandelmassa
  • 120 g smör - rumsvarmt
  • 3 ägg
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 1 citron - skalet
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl mandelspån

Hallonsås

  • 2 dl hallon - frysta

Maräng

  • 100 g äggvita - (3 st)
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 1,25 dl strösocker
  • rosa pastafärg

Topping

  • kakor - krossade
  • rosenblad - torkade
  • frystorkat hallonpulver

Gör så här

  1. Sorbet: Koka upp hallon, vatten och strösocker. Låt det kallna och mixa sedan med mixerstav. Blanda i citronsaften. Vispa äggvitan vit och skummig. Vänd i hallonblandningen och rör om tills allt är blandat. Frys hallonsmeten i glassmaskin.

  2. Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, 20 x 20 cm, med bakplåtspapper. Riv mandelmassan grovt. Blanda den med smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om efter varje. Blanda i mandelmjöl, citronskal och salt. Häll smeten i formen och strö över mandelspån.

  3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna. Stansa eller skär ut mindre bitar av kakan.

  4. Hallonsås: Tina och koka sedan upp hallonen i en kastrull, låt det koka i ca 5 min. Låt såsen svalna och fyll sedan en spritspåse med den.

  5. Maräng: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av strösockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande mängd. Vispa på medelhastighet tills du har en fast och glansig marängsmet, tillsätt färgen på slutet.

  6. Bred ut marängen tunt på en plåt med bakplåtspapper och grädda den mitt i ugnen i 1 timme. Låt marängen stå kvar på eftervärmen i minst 1 timme (låt en slev sitta i ugnsöppningen så det kommer in luft).

  7. Lägg en hög med kaksmulor på tallriken och lägg på en kula sorbet. Lägg på en utstansad mandelkaka och marängflarn och spritsa ut lite hallonsås. Strö över torkade rosenblad och pudra över frystorkat hallonpulver.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!