4.24.24.24.24.2

Hälleflundra med parmesangratinerat mos och chilifräst broccoli är inspirerad av det italienska köken. Är du rädd för att broccolin blir för stark kan du minska mängden chiliflakes med hälften.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar hälleflundra, à 150 g, MSC-märkt
300 g sparrisbroccoli
2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
0,5 + 1 tsk salt
1 msk smör
1 krm svartpeppar, nymald

Mos:

800 g potatis, mjölig sort
100 g parmesanost
50 g smör
1 äggula
2 dl mjölk
1 tsk salt

Garnering:

citronklyftor
bladpersilja

20 minuter + tid i ugn

Hälleflundra med parmesangratinerat mos och chilifräst broccoli – gör så här:

  1. Mos: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Finriv osten. Låt potatisen rinna av. Mosa den tillsammans med hälften av osten, smör och äggula. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt. Lägg moset i en smord ugnssäker form eller i ugnssäkra portionsformar och strö över resterande ost.
  2. Gratinera moset mitt i ugnen tills det fått fin färg, 10–15 min.
  3. Skär sparrisbroccolin i ca 5 cm långa bitar. Stek i olja i en stekpanna ca 5 min. Krydda med chiliflakes och 1/2 tsk salt.
  4. Stek fisken i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
  5. Lägg upp fisk och broccoli på tallrikar och garnera med citron och persilja. Servera med det gratinerade moset.