Hälleflundra med parmesangratinerat mos och chilifräst broccoli

Hälleflundra med parmesangratinerat mos och chilifräst broccoli är inspirerad av det italienska köken. Är du rädd för att broccolin blir för stark kan du minska mängden chiliflakes med hälften.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 bitar hälleflundra - à 150 g, MSC-märkt
  • 300 g sparrisbroccoli
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 msk smör
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Mos

  • 800 g potatis - mjölig sort
  • 100 g parmesan
  • 50 g smör
  • 1 äggula
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Garnering

  • citronklyftor
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Mos: Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Finriv osten. Låt potatisen rinna av. Mosa den tillsammans med hälften av osten, smör och äggula. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt. Lägg moset i en smord ugnssäker form eller i ugnssäkra portionsformar och strö över resterande ost.

  2. Gratinera moset mitt i ugnen tills det fått fin färg, 10–15 min.

  3. Skär sparrisbroccolin i ca 5 cm långa bitar. Stek i olja i en stekpanna ca 5 min. Krydda med chiliflakes och 1/2 tsk salt.

  4. Stek fisken i smör i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar.

  5. Lägg upp fisk och broccoli på tallrikar och garnera med citron och persilja. Servera med det gratinerade moset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!