Hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök

Recept av Frida Ronge på hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök. Citrusfrukten yuzu är populär i japansk matlagning. Juicen kan köpas i välsorterade matbutiker.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g hälleflundra av finaste kvalitet (som varit fryst 2 dygn)
1 bit rättika (ca 10 cm)
1 tsk flingsalt
100 g löjrom
150 g smör
3 msk yuzujuice

Picklad lök:

2 bananschalottenlökar
0,5 dl risvinäger
2 msk strösocker
1 tsk salt

Garnering:

vattenkrasse

20 minuter + 30 minuter för löken att picklas

Hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök – gör så här:

  1. Picklad lök: Skala och finhacka löken. Värm vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Låt svalna. Häll lagen över löken och låt stå i kylen ca 30 min.
  2. Skär fisken i fyra bitar. Skär dem i tunna skivor, ca 2 mm, mot fiskens lameller.
  3. Skala och finstrimla rättikan. Lägg dem i iskallt vatten.
  4. Fördela fisken på tallrikar. Strö över flingsalt. Lägg löjrommen vid sidan om. Fördela rättika och picklad lök i högar runt om.
  5. Bryn smöret. Tillsätt yuzujuicen och rör om med en sked ordentligt i botten på kastrullen. Häll smöret över fisken. Garnera med vattenkrasse.

Fler recept av Frida Ronge:

Fler recept med: Fisk, Förrätter, Övrigt