Gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast

00000

Recept på gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast. Soppa fylld med mycket nyttigheter. Quinoa som kokas på 5 minuter finns bland annat av märket Zeta. En smart genväg! Går också lika bra med vanlig quinoa, öka då tiden.

För 4 personer:

Ingredienser

2 gula lökar stora
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1,5 dl quinoa snabbkokt 
3 grönsaksbuljongtärningar
1 msk citron pressad
0,5 tsk gurkmeja ev
75 g gruyèreost
1 baguette eller liknande (400 g)
70 g vattenkrasse eller spenat
smör, salt, nymald svartpeppar

25 minuter + 5 minuter i ugn

Gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast — gör så här:

  1. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek löken på medelvärme i 2 msk smör i en gryta tills den fått gyllenbrun färg, ca 10 min.
  2. Skiva zucchinin tunt. Häll i 1 1/2 liter vatten i grytan och tillsätt quinoa, uljongtärningar och eventuellt gurkmeja. Låt koka under lock 5–10 min. Smaka av med citronsaft och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i zucchinin och låt koka -ytterligare ca 2 min.
  3. Sätt ugnen på 250°. Finriv osten. Skär brödet i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över osten (spara lite till servering). Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.
  4. Toppa soppan med vattenkrasse och ost. Servera bröden till.

 

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego