Gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast

Recept på gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast. Soppa fylld med mycket nyttigheter. Quinoa som kokas på 5 minuter finns bland annat av märket Zeta. En smart genväg! Går också lika bra med vanlig quinoa, öka då tiden.
Petra Lindstrand
Recept på gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast.
Recept på gyllene lök- och quinoasoppa med gruyèretoast. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 gula lökar - stora
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini
  • 1,5 dl quinoa - snabbkokt
  • 3 grönsaksbuljongstärningar
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk gurkmeja - ev
  • 75 g gruyère
  • 1 baguette - eller liknande (400 g)
  • 70 g vattenkrasse - eller spenat
  • smör
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek löken på medelvärme i 2 msk smör i en gryta tills den fått gyllenbrun färg, ca 10 min.

  2. Skiva zucchinin tunt. Häll i 1 1/2 liter vatten i grytan och tillsätt quinoa, uljongtärningar och eventuellt gurkmeja. Låt koka under lock 5–10 min. Smaka av med citronsaft och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg i zucchinin och låt koka -ytterligare ca 2 min.

  3. Sätt ugnen på 250°. Finriv osten. Skär brödet i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över osten (spara lite till servering). Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.

  4. Toppa soppan med vattenkrasse och ost. Servera bröden till.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!