Gutenviks jordgubbar med inlagd rabarber, syrensaft, naturell glass och lakritsflarn

Syrensaften görs ungefär på samma sätt som fläderblomssaft.

1 timme + 3 dygn för syrensaften

1. Syrensaft: Skölj syrenblommorna noga. Lägg dem i en rostfri bunke. Skölj citronen noga. Skär den i skivor och varva med syrenen. Strö socker och citronsyra på blommorna. Koka upp vattnet och häll över. Rör om och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 3 dygn. Rör om varje dag. Sila saften och frys in den som inte ska användas.

2. Skala rabarbern och spara skalet. Skär rabarbern i cm-stora kuber. Lägg dem i en glasburk med lock. Koka socker och vatten med rabarberskal och kardemumma ca 5 min. Sila lagen över rabarbern. Stäng locket och låt kallna i rumstemperatur. Ställ rabarbern i kylen.

3. Jordgubbssylt: Koka jordgubbar och socker ca 10 min. Häll upp i en glasburk och låt kallna. Förvara i kylen.

4. Glass: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner den varma gräddmjölken i äggsmeten. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 grader under vispning. Sila och låt kallna. Frys glassen i glassmaskin. Förvara i frysen.

5. Lakritsflarn: Smält smöret och blanda det med florsocker, äggvita och mjöl till en slät smet. Låt den stå i kylen ca 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut tunna flarn av smeten på bakplåtspapper. Strö över lakritspulver och flingsalt. Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Lossa direkt från bakplåtspapperet och låt kallna. Förvara flarnen i en burk med lock.

7. Tina glassen ca 30 min i kylen. Lägg lite jordgubbssylt i botten på djupa tallrikar. Snoppa och skär jordgubbarna i fyra klyftor vardera. Fördela dem och rabarbern på sylten. Blanda syrensaft med vatten och häll över. Garnera med strimlad mynta. Lägg på en stor kula glass och toppa med lakritsflarn. Servera direkt.

Recept från