44444

Gurkkimchi är en enkel kimchivariant som går att börja äta redan efter ett par timmar. Godast blir den om den får stå någon dag.

För 8 personer:

Ingredienser

4 gurkor, eller 12 västeråsgurkor, eller ta hälften av varje
2 msk salt
2 morötter
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
0,5 dl gochugaru, koreanska chiliflingor
2 msk sesamfrön
1 msk misopasta, ljus
1 msk fisksås, asiatisk
2 tsk strösocker

40 minuter + 30 minuter saltning + 2 timmar i kyl

Gurkkimchi – gör så här:

  1. Skölj gurkorna. Skär dem i 10 cm långa bitar, västeråsgurkorna används hela. Skär djupa kryss i varje gurkbit, men lämna 2 cm i botten så att gurkan ändå håller ihop.
  2. Lägg gurkorna i en stor bunke och strö över salt. Se till att saltet även hamnar inuti kryssen. Låt stå ca 30 min i rumstemperatur, vänd efter halva tiden.
  3. Lägg gurkorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Klappa gurkorna torra med hushållspapper.
  4. Skala morötterna och skär dem i riktigt tunna strimlor. Ansa och skär salladslöken. Lägg morötter och salladslök i en skål. Skala och riv i vitlöken och tillsätt gochugaru, sesamfrön, miso, fisksås och socker. Blanda ordentligt.
  5. Öppna försiktigt upp gurkbitarna och fyll dem med kryddblandningen. Lägg de fyllda gurkbitarna tätt i en väl rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.
  6. Kimchin går att börja äta efter 2 timmar men blir ännu godare om den får stå 2–3 dagar.
  7. Bryt upp gurkan och servera den i stavar med fyllningen. Den håller ca 1 månad i kylen.

Recept Ylva Porsklev

 

Tips! Servera gärna gurkkimchi som tillbehör till Stir fry med kyckling.

Fler recept med: Asiatiskt, Inläggningar