Citronsorbet med marängflarn

Gurk- och citronsorbet med marängflarn är en fräsch dessert. I detta recept används en fjärdedel av marängsmeten i sorbeten och resten till att göra krispiga marängflarn att garnera med.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

 • 1 gurka - (ca 350 g)
 • 2 dl citron - pressad
 • 2 dl strösocker - + 1 dl
 • 4 dl vatten - + 2,5 msk
 • 2 äggvitor

Garnering

 • lime- och citronskal - rivet

Gör så här

 1. Skär gurkan i bitar. Mixa den till en puré. Sila purén i en sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Spar vätskan. Sila citronsaften genom en sil.

 2. Koka upp 2 dl socker och 4 dl vatten. Rör om tills sockret har lösts upp. Låt kallna. Blanda sockerlagen med citronsaft och gurkvattnet. Ställ i frysen. Rör om var 20:e min och frys 3–4 timmar. Gör ordning marängen när sorbeten nästan är färdigfrusen.

 3. Koka 1 dl socker och 2 1/2 msk vatten i en liten kastrull, utan att röra om, till 130°. Passa noga så att det inte bränner. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa ner sockerlagen i äggvitan och fortsatt vispa tills marängen har svalnat.

 4. Mixa sorbeten snabbt i matberedare. Rör ner en fjärdedel av marängsmeten. Ställ tillbaka sorbeten i frysen tills den har en fin konsistens. Ta ut den frysta sorbeten i rumstemperatur ca 30 min före servering om den gjorts i förväg.

 5. Om du använder glassmaskin blandas marängsmeten ner strax innan sorbeten är färdigfrusen. Frys ytterligare ca 5 min. Ställ sorbeten i frysen ca 1 timme så blir den perfekt i konsistensen.

 6. Sätt ugnen på 75°. Bred ut resterande marängsmet tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lime- och citronskal. Låt torka mitt i ugnen ca 2 timmar. Låt kallna.

 7. Bryt sönder marängen i bitar och garnera sorbeten med dem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!