Recept på amerikansk gumbo. Att mörkrosta mjölet i en redning kallas roux. Det ger en chokladig ton till den heta grytan.

För 6 personer

Ingredienser

1 lök stor, gul
2 vitlöksklyftor
0,5 pepparfrukt röd spansk
1 dl rapsolja
1 dl vetemjöl
0,5 dl sherry torr
1 lagerblad krossat
1 msk tabasco
1 msk worcestersås
1 tsk svartpeppar nymald
0,5 msk cayennepeppar
5 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
1 dl tomater krossade
1 tsk salt
1,5 msk gumbofilé
2 kycklingfiléer stekta
500 g chorizo
1 paprika stor gul
1 stjälkselleri
4 okra

ca 40 minuter

Gumbogryta – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka pepparfrukten.
  2. Bryn oljan och mjölet under ständig omrörning 8–10 min tills mjölet får en chokladbrun färg.
  3. Tillsätt lök, vitlök, pepparfrukt, sherry, lagerblad, tabasco, worcestersås, svartpeppar, cayennepeppar, buljong, tomater, salt och gumbofilé. Låt koka ihop utan lock ca 10 min.
  4. Skär kyckling och chorizo i bitar. Kärna ur och tärna paprikan. Skär selleri och okra i bitar. Blanda ner kyckling, korv och grönsaker i grytan.
  5. Låt koka ytterligare ca 10 min.
  6. Servera grytan med basmatiris.

 

Om du inte får tag på gumbofilé

Gumbofilé är malda sassa frassa-löv som påminner lite om lagerblad i smaken. De kan uteslutas om du inte hittar dem i din butik.

Om du inte får tag på okra

Okra innehåller mycket stärkelse, vilket gör att de reder grytan och ger den en simmig konsistens. Får du inte tag på okra kan den ersättas med 1 hackad grön paprika. Red då grytan med 2 tsk Maizena majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.