Gult knäckebröd

Recept på gult knäckebröd. Saffran ger smak och gurkmejan förstärker den gula färgen.
Elisabeth Johansson
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 påse saffran - (0,5 g)
  • 0,5 tsk gurkmeja - mald
  • 3 msk sesamfrön - vita
  • 1 dl rågsikt
  • 3,5 - 4 dl vetemjöl - (210 -240 g)

Tillbehör

  • kittost
  • paprika - gul
  • vindruvor - gröna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smula jästen i en bunke. Häll på det kalla vattnet. Rör i socker, salt, saffran, gurkmeja, sesamfrön och rågsikt. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Låt degen vila i kylskåpet ca 10 min.

  2. Dela degen i 6 bitar. Forma till runda bullar och kavla ut till rektanglar, ca 20 x 28 cm. Kavla med kruskavel och nagga med gaffel. Sporra eller skär varje rektangel i 4 bitar. Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen 7-8 min tills bröden börjar få lite färg i kanterna. Låt kallna på galler. Servera knäckebröden med kittost, paprika och vindruvor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!