Gulbetssoppa med tahinicrème

En mustig gulbetssoppa med smak av spiskummin och gulbeta. Tahinipasta är gjord av sesamfrön. Välj gärna en ljus finmald sort som är krämig och mindre besk.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 500 g gulbetor
  • 1 potatis
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 0,5 dl tahini (sesampasta) - (sesampasta)
  • 0,5 dl salladslök - finskuren
  • 1 msk sesamfrön - rostade
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 25 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skala och skiva gulbetor, potatis, lök och vitlök. Fräs i 2 msk olja och krydda med spiskummin.

  2. Lägg i  buljongtärningarna och häll över 7 dl vatten. Sjud  under lock ca 20 min eller tills rotfrukterna är mjuka.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  4. Krydda med  2 tsk vinäger, 1/2 tsk  salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda yoghurten med tahini-pastan.

  6. Ringla yoghurten i soppan och strö på salladslök och sesamfrön. Servera med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!