44444

En mustig gulbetssoppa med smak av spiskummin och gulbeta. Tahinipasta är gjord av sesamfrön. Välj gärna en ljus finmald sort som är krämig och mindre besk.

För 4

Ingredienser

500 g gulbetor
1 potatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin, mald 
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl yoghurt, turkisk
0,5 dl tahini, (sesampasta)
0,5 dl salladslök, finskuren
1 msk sesamfrön, rostade 
olivolja, vitvinsvinäger, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

25 g bröd, per person

25 minuter

Gulbetssoppa med tahinicrème – gör så här:

  1. Skala och skiva gulbetor, potatis, lök och vitlök. Fräs i 2 msk olja och krydda med spiskummin.
  2. Lägg i  buljongtärningarna och häll över 7 dl vatten. Sjud  under lock ca 20 min eller tills rotfrukterna är mjuka.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).
  4. Krydda med  2 tsk vinäger, 1/2 tsk  salt och 1 krm peppar.
  5. Blanda yoghurten med tahini-pastan.
  6. Ringla yoghurten i soppan och strö på salladslök och sesamfrön. Servera med bröd.

    Bonniers Vegetariska kokbok – klassikern alla borde ha hemma! 
    bonniers_vegetariska_kokbok

    Köp den här – extrapris för prenumeranter!