Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata

4.14.14.14.14.1

Ett kanonrecept på ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata. Blanda gärna i lite färsk chili i tunna skivor om du vill få den mustiga gulaschsoppan ännu hetare. I detta recept använder vi högrev men den kan även göras på köttfärs.

För 8-12 personer

Ingredienser

1 kilo benfri högrev
1/2msk+1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2msk+2 msk olivolja
25g+25 g smör
11/2 msk paprikapulver
1 tsk mald kummin
1 tsk chilipeppar
1 liter vatten
2 oxbuljongtärningar
5 dl porter
1 burk krossade tomater, (400 g)
2 krm nymald svartpeppar
4-5 potatisar, (350 g)
2 röda paprikor
1 citron, pressad saft

Gremolata

2 vitlöksklyftor
1 knippa bladpersilja
1 citron, rivet skal

Tillbehör

2 1/2 dl smetana eller crème fraîche

ca 2 timmar

Ungersk gulaschsoppa med högrev – gör så här:

  1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig.
  3. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.
  4. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg.
  5. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.
  6. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk.
  7. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
  8. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel.
  9. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.