Gulaschsoppa

00000

För 6 - 8 person(er)

Ingredienser

600 g högrev, benfri
400 g skinkstek, picnicbog eller karré
1 kg märgben*
3 gula lökar
2-3 msk smör
1 msk paprikapulver
1 tsk kummin, hel
1 krm cayennepeppar
2 tsk strösocker
2 tsk salt
1,5 l vatten
3 msk tomatpuré
3 morötter, ca 400 g
900 g potatis
1 röd paprika

Tillbehör

1 dl persilja, finhackad
crème fraiche, eller gräddfil
surdegsbröd

Gulaschsoppa

1. Skär allt kött i ca 2 cm stora bitar. Skala och finhacka lökarna. Hetta upp en stor stekpanna med en aning smör eller ister. Bryn märgbenen runt om på hög värme ca 3 min. Lägg över dem i tryckkokaren eller i en gryta.

2. Bryn köttbitarna på hög värme ca 3 min. Tillsätt löken och stek ytterligare ca 2 min. Tillsätt paprikapulver, kummin, cayenne, socker och salt. Rör om och häll över allt i grytan med märgbenen.

3. Häll på vatten och tillsätt tomatpuré. Sätt på locket och koka upp så att ångan börjar pysa ur ventilen. När den tvärt slutar med ett litet plopp – vrid ner värmen till låg och se till att tryckmätaren höjer sig till den orangea ringen. Låt grytan koka under tryck ca 45 min. Skala och skär potatis och morötter i små tärningar. Ansa och finhacka paprikan.

4. Ta tryckkokaren från värmen och släpp ut trycket med reglaget på handtaget så att locket går att öppna. Ta upp märgbenen, skrapa ut märgen och rör ner den i soppan. Lägg i morötterna och låt dem sjuda, utan lock, ca 5 min. Blanda ner potatisarna och låt dem koka med ytterligare ca 10 min. Låt paprikan koka med ca 1 min.

Fler recept med: Fläskkött, Köksskolan, Övrigt, Soppa