44444

Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest. Olivoljan förhöjer smakerna. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.

För 16 personer

Ingredienser

2,5-3 kg högrev, eller benfri märgpipa
2-3 msk smör till stekning
2 dl vatten
4 gula lökar
2 tsk salt
2 msk paprikapulver
1 citron, finrivet skal
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad mejram
4 klyftor finriven vitlök
2 tsk hel stött kummin
1 tsk cayennepeppar
2-3 msk olivolja
2 l vatten
4 mörk oxbuljong, tärningar

Tillbehör:

gul paprika, 1/ person
röd paprika, 1/person
bröd, 1/person
matyoghurt, 2 dl /person

Gulaschgryta – gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det rent från fett, senor och hinnor. Skär det i bitar, ca 2 x 2 cm. Fräs köttet i omgångar i smör i het panna. Lägg över det i en rymlig gryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det över köttet.
  2. Skala och grovhacka löken. Lägg den i grytan tillsammans med salt, paprikapulver, citronskal, timjan, mejram, vitlök, kummin, cayennepeppar, olivolja, vatten och smulade buljongtärningar. Rör om och koka upp.
  3. Låt grytan sjuda på låg värme under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört. Låt grytan kallna. Frys ev in 3/4 i tre formar till senare tillfälle.
  4. Strimla röd och gul paprika som får sjuda med ca 2 min före servering.
  5. Servera med nybakat bröd, en klick yoghurt och ett kraftigt rödvin.
gulaschgryta

Foto: Holger Edström

Klassiska smaker på den mustiga gulaschgrytan som förstärkts med färsk paprika i rött och gult.

 

Att dricka till gulasch

Till gulasch smakar det allra bäst med ett kraftfullt rödvin.

Periquita Reserva 2016 (2560), Portugal  Smakrikt, mustigt med toner av mogna plommon, kryddor och fint integrerade syror. 

Escada Touriga Nacional 2016 (72492), Portugal Kryddigt och bussigt med saftig frukt och skapliga tanniner.

Perfekt att frysa in

Laga en riktigt stor sats som räcker till många eller spara och frys in. Perfekt att ta fram när det är bråttom, bara att tina och värma.

 

Fler recept med: Gryta, Nötkött